8 οφέλη της Γνωσιακής Συμπεριφορικής Θεραπείας (CBT) σύμφωνα με την επιστήμη

8 οφέλη της Γνωσιακής Συμπεριφορικής Θεραπείας (CBT) σύμφωνα με την επιστήμη

Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία (CBT) θεωρείται μια από τις πιο αποδοτικές θεραπείες που υπάρχουν όταν αναζητάμε σύντομα αποτελέσματα.

Η CBT είναι πιο περιορισμένη χρονικά σε σύγκριση με άλλα είδη θεραπείας. Βασίζεται στην ιδέα ότι, στην πραγματικότητα, οι σκέψεις μας και όχι τα εξωτερικά γεγονότα, όπως οι άνθρωποι ή οι καταστάσεις, είναι η αιτία των συναισθημάτων και των συμπεριφορών μας.

Αυτό μας λέει ότι έχουμε πολύ περισσότερο έλεγχο από ό,τι νομίζουμε και ότι μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα αλλάζοντας τις σκέψεις μας. Υπό το πρίσμα αυτό, πρέπει να αναρωτηθούμε τι λέει η έρευνα για αυτήν την ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.

Ποια είναι τα οφέλη της γνωσιακής-συμπεριφορικής θεραπείας;

Σύμφωνα με την Ένωση Γνωσιακών-Συμπεριφορικών Θεραπευτών, η CBT βασίζεται στο γνωστικό μοντέλο της συναισθηματικής αντίδρασης. Αυτό το μοντέλο μας λέει ότι τα συναισθήματα και οι συμπεριφορές μας προέρχονται από τις σκέψεις μας, σε αντίθεση με τα εξωτερικά ερεθίσματα. Η CBT είναι μια στοχευμένη και επικεντρωμένη στο πρόβλημα θεραπεία, σε αντίθεση με τους ψυχαναλυτικούς προκατόχους της.

Ως αποτέλεσμα αυτού, η CBT επικεντρώνεται στο παρόν και στο εδώ και τώρα, αντί σε μια μακροσκελή ανάλυση του αναπτυξιακού ιστορικού του ατόμου. Γι’αυτό το λόγο η CBT είναι γνωστή για τα γρήγορα αποτελέσματά της. Οι ψυχολόγοι και οι ψυχοθεραπευτές χρησιμοποιούν τη CBT στη θεραπεία ορισμένων ψυχικών διαταραχών.

Ενώ ο ιδανικός αριθμός συνεδριών CBT που πρέπει να αναλάβει ένας πελάτης ποικίλλει ανάλογα με την κατάστασή του, οι θεραπείες τείνουν να κυμαίνονται μεταξύ 5 και 20 συνεδριών. Συγκριτικά, άλλα είδη θεραπείας μπορεί να χρειαστούν μέχρι και χρόνια τακτικών συνεδριών προκειμένου να δούμε αποτελέσματα.

Άλλα πλεονεκτήματα της CBT:

  • Είναι ιδιαίτερα ελκυστική
  • Θέτει τον θεραπευόμενο προ των ευθυνών του για το θεραπευτικό αποτέλεσμα
  • Επικεντρώνεται στην ιδέα ότι οι σκέψεις του ατόμου είναι υπεύθυνα για το πώς συμπεριφέρεται και αισθάνεται

Αν και η CBT μπορεί να μην λειτουργεί για άτομα με σοβαρές ψυχικές διαταραχές ή άτομα με μαθησιακές δυσκολίες, είναι μια εξαιρετική μορφή θεραπείας για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αποδεχτούν και να κατανοήσουν ότι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα αλλάζοντας απλώς τις σκέψεις τους. Αυτό είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα, διότι βοηθά τους ανθρώπους να κατανοήσουν ότι η αλλαγή των διαδικασιών της σκέψης τους μπορεί να οδηγήσει σε θετικό αποτέλεσμα. Πρόκειται για ένα πολύ διαφορετικό είδος θεραπείας σε σύγκριση με την πιο παραδοσιακή θεραπεία, η οποία συνήθως επικεντρώνεται στην προσπάθεια αλλαγής ή επαναξιολόγησης παρελθοντικών ενεργειών ή φόβων.

Μια ματιά στην έρευνα

Η CBT αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως μία από τις πιο επιτυχημένες και ευρέως εφαρμόσιμες θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Ως τέτοια, χρησιμοποιείται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων ενός ευρέος φάσματος διαταραχών, συμπεριλαμβανομένων:

  • Κατάθλιψη και διπολική διαταραχή
  • Αγχώδεις διαταραχές
  • Διαταραχές πρόσληψης τροφής
  • Διαταραχές προσωπικότητας
  • Επιθετικότητα, θυμός και εγκληματικές συμπεριφορές
  • Αϋπνία
  • Άγχος λόγω ιατρικών καταστάσεων
  • Χρόνιοι πόνοι και κόπωση
  • Γυναικείες ορμονικές καταστάσεις καθώς και άγχος που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη
  • Σωματόμορφες διαταραχές
  • Διαταραχές χρήσης ουσιών
  • Σχιζοφρένεια και άλλες ψυχωτικές διαταραχές

Το 2012, ο Hofmann και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν μια ανασκόπηση 106 μετα-αναλύσεων που αξιολογούσαν την αποτελεσματικότητα της CBT στη θεραπεία αυτών των καταγεγραμμένων καταστάσεων.

Τα ευρήματά τους αποκάλυψαν τη συντριπτική επιλογή της CBT ως αποτελεσματικής ψυχοθεραπευτικής θεραπευτικής επιλογής για όλες αυτές τις καταστάσεις. Ειδικότερα, η ισχυρότερη υποστήριξη για τη χρήση της CBT παρουσιάστηκε για τις αγχώδεις διαταραχές, τις σωματόμορφες διαταραχές, τη βουλιμία, τα προβλήματα ελέγχου του θυμού και το γενικευμένο άγχος.

Επιπλέον, από τις μελέτες που εξετάστηκαν και οι οποίες συνέκριναν τα αποτελέσματα μεταξύ της CBT και άλλων θεραπειών ή συνθηκών ελέγχου, τα άτομα που υποβλήθηκαν σε CBT παρουσίασαν μεγαλύτερες βελτιώσεις από τις συνθήκες σύγκρισης σε όλες σχεδόν τις μελέτες που εξετάστηκαν. Μόνο μία ανασκόπηση προσδιόρισε τη CBT ως λιγότερο αποτελεσματική από τις θεραπείες σύγκρισης.

Αν και δεν διερευνήθηκε στη μελέτη του Hofmann, η CBT χρησιμοποιείται επίσης ευρέως για να βοηθήσει άτομα με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (ΙΨΔ). Οι ευρέως χρησιμοποιούμενες τεχνικές της CBT που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία της ΙΨΔ περιλαμβάνουν την έκθεση και την πρόληψη της απόκρισης, καθώς και μια σειρά γνωσιακών παρεμβάσεων.

Αποδεικνύοντας την αποτελεσματικότητα της CBT για τη θεραπεία της ΙΔΨ, μια μελέτη σε πενήντα νέους ηλικίας 12-17 ετών διαπίστωσε ότι η παρακολούθηση έως και 14 συνεδριών CBT μείωσε σημαντικά τα συμπτώματα ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής και άγχους. Ακόμα πιο ελπιδοφόρο είναι ότι οι βελτιώσεις αυτές στα συμπτώματα της ΙΨΔ αποδείχθηκε ότι διατηρήθηκαν κατά την εξάμηνη παρακολούθηση (Reynolds et al., 2013).

Συνολικά, δεδομένης της προφανούς αποτελεσματικότητας της CBT για την ανακούφιση των συμπτωμάτων ενός τόσο μεγάλου εύρους διαταραχών, η πρακτική αυτή αναγνωρίζεται πλέον ευρέως ως το σημερινό «χρυσό πρότυπο» της ψυχοθεραπείας.

Διαφορετικοί τύποι CBT

Δεδομένης της αποτελεσματικότητας της CBT, έχουν εξελιχθεί πολλά παρακλάδια αυτής της δημοφιλούς θεραπείας, όπως:

  • Θετική CBT
  • Συμπεριφορική Ενεργοποίηση
  • CBT με επίκεντρο το Τραύμα
  • Θεραπεία Αποδοχής και Δέσμευσης (ACT)
  • CBT βασισμένη στην Ενσυνειδητότητα (MBCT)

Σύμφωνα με την έρευνα των Turner & Swearer – Napolitano (2010), υπάρχει επίσης μια σειρά διαφορετικών θεραπευτικών προσεγγίσεων που μοιράζονται τα ίδια θεωρητικά θεμέλια με τη CBT. Οι προσεγγίσεις αυτές περιλαμβάνουν:

  • Θεραπεία Ορθολογικής – Συναισθηματικής Συμπεριφοράς (REBT)
  • Γνωσιακή Θεραπεία
  • Ορθολογική Θεραπεία Συμπεριφοράς
  • Θεραπεία Ορθολογικής Διαβίωσης
  • Θεραπεία Σχημάτων
  • Διαλεκτική Θεραπεία Συμπεριφοράς (DBT)

Τα οφέλη της CBT για το άγχος

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η CBT είναι η πιο συχνά εφαρμοζόμενη προσέγγιση για την αντιμετώπιση του άγχους.

Αρχικά, η CBT για τη θεραπεία του άγχους έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική τόσο σε αυστηρές τυχαιοποιημένες μελέτες ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο όσο και σε μελέτες φυσικού πεδίου (Otte, 2011).

Στις τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές, μια θεραπεία συγκρίνεται με μια συνθήκη εικονικού φαρμάκου, όπου οι συμμετέχοντες στη μελέτη έχουν τακτική επαφή με έναν θεραπευτή και μιλούν γενικά για τα ψυχολογικά τους θέματα, αλλά ο θεραπευτής δεν εφαρμόζει μια προσέγγιση CBT στη θεραπεία. Ως εκ τούτου, όλες οι συνθήκες που περιβάλλουν τις θεραπείες παραμένουν οι ίδιες, με εξαίρεση το παράδειγμα της CBT, γεγονός που την καθιστά μια ισχυρή δοκιμή της αποτελεσματικότητας της CBT.

Είναι ελπιδοφόρο ότι σε μια ανασκόπηση 27 τέτοιων δοκιμών διαπιστώθηκε ότι η CBT ήταν σημαντικά πιο αποτελεσματική από τη συνθήκη ελέγχου στη θεραπεία μιας σειράς καταστάσεων που σχετίζονται με το άγχος, συμπεριλαμβανομένης της διαταραχής κοινωνικού άγχους, της διαταραχής πανικού και της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής (Hofmann & Smits, 2008).

Σε φυσιολογικές συνθήκες, η CBT έχει αποδειχθεί ότι είναι παρόμοια αποτελεσματική στη θεραπεία του άγχους. Σε μια ανασκόπηση 56 μελετών που διερεύνησαν πραγματικές εφαρμογές της CBT για το άγχος, οι Stewart & Chambless (2009) βρήκαν και πάλι ισχυρές ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα αυτών των θεραπειών για το άγχος, συγκρίσιμες με αυτές που παρουσιάστηκαν σε καλά ελεγχόμενες πειραματικές συνθήκες.

Συνολικά, τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν τη CBT ως μια αξιόπιστη και αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή για μια σειρά ψυχολογικών καταστάσεων που χαρακτηρίζονται από άγχος.

Μπορεί η CBT να βοηθήσει στην κατάθλιψη;

Τα ευρήματα υποδεικνύουν και πάλι την αποτελεσματικότητα της CBT για την ανακούφιση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Ωστόσο, τα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η CBT είναι ανώτερη από άλλες μεθόδους θεραπείας δεν είναι τόσο ισχυρά.

Σε μια προσπάθεια να αντικρούσουν αυτόν τον ισχυρισμό, ο Honyashiki et al., (2014) διεξήγαγαν μια ανασκόπηση 18 τυχαιοποιημένων και ελεγχόμενων, με εικονικό φάρμακο, δοκιμών. Στα αποτελέσματα διαπίστωσαν ότι η CBT στη θεραπεία της κατάθλιψης είχε σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να επιφέρει βελτιώσεις από ό,τι οι συνθήκες χωρίς θεραπεία, αλλά ότι η CBT δεν ήταν απαραίτητα πιο αποτελεσματική από τα ψυχολογικά εικονικά φάρμακα.

Αυτό το αποτέλεσμα σχετικά με την έλλειψη διαφοράς μεταξύ CBT και εικονικών φαρμάκων φάνηκε να οφείλεται τουλάχιστον εν μέρει στη διάρκεια της θεραπείας. Καθώς οι συμμετέχοντες υποβάλλονταν σε περισσότερες συνεδρίες CBT, οι βελτιώσεις στην ψυχολογική τους κατάσταση γίνονταν πιο ουσιαστικές.

Σε μια άλλη ανασκόπηση 82 μελετών που εξέτασαν τις παρεμβάσεις CBT στη θεραπεία της κατάθλιψης, ο Lepping et al., (2017) διαπίστωσαν ότι η CBT παρήγαγε μεγαλύτερες βελτιώσεις στους συμμετέχοντες απ’ ότι άλλες ψυχολογικές ή φαρμακολογικές θεραπείες.

Ωστόσο, τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι η CBT που εφαρμόστηκε σε συνδυασμό με μια δεύτερη ενεργή θεραπεία, όπως η ενεργοποίηση της συμπεριφοράς, παρήγαγε ακόμη μεγαλύτερες βελτιώσεις για τους συμμετέχοντες.

Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι όταν χρησιμοποιείται η CBT για τη θεραπεία της κατάθλιψης, οι κλινικοί μπορούν να αισθάνονται σίγουροι για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να εξετάζεται προσεκτικά ο αριθμός των συνεδριών στις οποίες θα πρέπει να υποβληθεί ένας θεραπευόμενος, καθώς και το κατά πόσον μπορεί να βοηθήσουν οποιεσδήποτε πρόσθετες μορφές θεραπείας.

9 τρόποι για να εφαρμόσουμε τις ευεργετικές πρακτικές CBT

Η CBTσυνδυάζει βασικές θεωρίες σχετικά με τον συμπεριφορισμό, ή πώς οι άνθρωποι μαθαίνουν με τη νόηση, ή πώς οι άνθρωποι σκέφτονται και πώς ερμηνεύουν τα γεγονότα στη ζωή τους.

Ένας βασικός λόγος για την αποτελεσματικότητα της CBT έγκειται στη δυνατότητα εφαρμογής της σε καταστάσεις της πραγματικής ζωής. Για το σκοπό αυτό, οι θεραπευτές της CBT υιοθετούν όλο και περισσότερο μια προσέγγιση συνδυασμένης φροντίδας για τη διεξαγωγή της CBT, η οποία ενθαρρύνει τους θεραπευόμενους να εξασκούν τις παρεμβάσεις στην καθημερινή τους ζωή με τη βοήθεια φορητών τεχνολογιών.

Για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα ηλεκτρονικής θεραπείας Quenza, ένας θεραπευτής CBT μπορεί να αναθέσει στον θεραπευόμενο του διαλογισμούς, ασκήσεις προβληματισμού και μια σειρά από άλλες δραστηριότητες, τις οποίες μπορεί να ολοκληρώσει εν κινήσει μέσω του smartphone ή του tablet του.

Το πλεονέκτημα αυτής της ευκολίας είναι ότι οι θεραπευόμενοι που υποβάλλονται σε CBT μπορούν να δοκιμάσουν τις δεξιότητες και τις τεχνικές που έχουν μάθει ως απάντηση σε πραγματικούς στρεσογόνους παράγοντες στο περιβάλλον.

Για παράδειγμα, ενώ η εξάσκηση της γνωστικής εκτόνωσης – μια τεχνική που βοηθά τους θεραπευόμενους να αναδιαμορφώνουν τις αρνητικές σκέψεις – είναι εξαιρετική στη θεωρία, το να μπορεί κανείς να εφαρμόσει την τεχνική ανεξάρτητα όταν λαμβάνει δύσκολη ανατροφοδότηση ή όταν βρίσκεται σε σύγκρουση με έναν φίλο, είναι πιθανό να έχει μυριάδες οφέλη για την ανακούφιση των αρνητικών συναισθημάτων και την πρόληψη αρνητικών κύκλων σκέψης στη στιγμή.

6 κοινές παρεμβάσεις CBT

Έξι κοινές παρεμβάσεις CBT περιλαμβάνουν πράγματα όπως:

  • Το να μαθαίνει κανείς πώς να θέτει στόχους που είναι ρεαλιστικοί και να επιλύει προβλήματα
  • Το να μαθαίνει πώς να διαχειρίζεται καλύτερα πράγματα όπως το άγχος και το στρες
  • Το να μάθει πώς να εντοπίζει καταστάσεις που μπορεί να αποφεύγει και να προσεγγίζει σταδιακά τις φοβογόνες καταστάσεις
  • Το να κάνει πιο ευχάριστες δραστηριότητες, όπως χόμπι, κοινωνικές δραστηριότητες και άσκηση
  • Το να μαθαίνει να εντοπίζει και να αμφισβητεί τις αυτόματες αρνητικές σκέψεις
  • Το να γράφει ημερολόγιο και να παρακολουθεί τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις συμπεριφορές του

Ο καθορισμός ρεαλιστικών στόχων και η εκμάθηση του τρόπου επίλυσης προβλημάτων μπορεί να περιλαμβάνει τη συμμετοχή σε περισσότερες κοινωνικές δραστηριότητες ή την εκμάθηση του τρόπου να είμαστε πιο διεκδικητικοί.

Προκειμένου να διαχειριστούμε καλύτερα το άγχος, μπορούμε να μάθουμε τεχνικές χαλάρωσης και τεχνικές βαθιάς αναπνοής. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε μια τεχνική απόσπασης της προσοχής, όπως η βαθιά αναπνοή, για να ηρεμήσουμε σε αγχωτικές καταστάσεις.

Επειδή η CBT περιλαμβάνει την αλλαγή του τρόπου που σκεφτόμαστε, μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο να εντοπίσουμε και να αμφισβητήσουμε αυτές τις αυτόματες αρνητικές σκέψεις. Αντί να λέμε στον εαυτό μας ότι τα πράγματα δεν λειτουργούν ποτέ για εμάς, ας προσπαθήσουμε να πούμε στον εαυτό μας ότι η ζωή μας υποστηρίζει σε κάθε στιγμή.

Η παρακολούθηση αυτών των αρνητικών σκέψεων, συναισθημάτων και συμπεριφορών μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη, οπότε είναι ένας καλός λόγος να γράφουμε ημερολόγιο ή απλώς να καταγράφουμε τις σκέψεις μας σε τακτική βάση.

Άλλες κοινές πρακτικές CBT περιλαμβάνουν:

  • Γνωσιακή Θεραπεία με βάση την Ενσυνειδητότητα (Mindfulness-based cognitive therapy)
  • Γνωσιακή Αναδιάρθρωση ή Αναπλαισίωση
  • Γνωσιακή Ημερολογιακή Καταγραφή

Το Εθνικό Ινστιτούτο Κλινικής Αριστείας του Ηνωμένου Βασιλείου ενέκρινε πρόσφατα τη Γνωσιακή Θεραπεία Βασισμένη στην Ενσυνειδητότητα (Mindfulness-Based Cognitive Therapy) ως μια αποτελεσματική θεραπεία για την πρόληψη και την υποτροπή για όσους έχουν κλινική κατάθλιψη (Crane & Kuyken, 2013). Ωστόσο, οι ίδιες τεχνικές μπορούν επίσης να βοηθήσουν όσους δεν έχουν κλινική κατάθλιψη.

Η Γνωσιακή Θεραπεία Βασισμένη στη Ενσυνειδητότητα (MBCT) συνδυάζει γνωσιακές-συμπεριφορικές τεχνικές με δραστηριότητες και στρατηγικές ενσυνειδητότητας για να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε και να διαχειριστούμε καλύτερα τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας.

Η MBCT αναπτύχθηκε αρχικά για να βοηθήσει τους θεραπευόμενους να αποκτήσουν τα απαραίτητα εργαλεία για να καταπολεμήσουν τα καταθλιπτικά συμπτώματα καθώς αυτά εμφανίζονται, αλλά μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη για όσους απλώς αναζητούν τρόπους για να καταπολεμήσουν το άγχος.

Η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την ψυχική και σωματική μας υγεία. Μπορούμε να εξασκήσουμε την ενσυνειδητότητα ζώντας απλώς στην παρούσα στιγμή ή εισπνέοντας και εκπνέοντας και παρατηρώντας την αναπνοή.

Η ενσυνειδητότητα περιλαμβάνει το να έχουμε επίγνωση των σκέψεων μας, αλλά να μην τις κρίνουμε. Παρατηρώντας τις σκέψεις μας με έναν αποστασιοποιημένο τρόπο, μπορούμε να καταπολεμήσουμε τις αυτόματες αρνητικές σκέψεις.

Η Γνωσιακή Αναδιάρθρωση ή αναδιαμόρφωση είναι μια άλλη σπουδαία τεχνική. Αυτή η τεχνική μας επιτρέπει να εντοπίσουμε το φίλτρο μέσα από το οποίο βλέπουμε τον κόσμο και να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τα πράγματα.

Όταν ανακαλύψουμε μια πεποίθηση που είναι καταστροφική ή επιβλαβής, μπορούμε στη συνέχεια να αρχίσουμε να την αμφισβητούμε και να την αναδιαμορφώνουμε. Όταν αναδιαμορφώνουμε κάτι, μαθαίνουμε να το βλέπουμε διαφορετικά.

Όταν χρησιμοποιείται σωστά και με συνέπεια, η γνωσιακή αναπλαισίωση μπορεί να μας βοηθήσει να εξαλείψουμε τις αρνητικές σκέψεις και να αμφισβητήσουμε τις περιοριστικές πεποιθήσεις.

Η γνωσιακή αναπλαισίωση περιλαμβάνει:

  • Τη μάθηση για τα βασικά γνωστικά λάθη
  • Ανάπτυξη της νοητικής επίγνωσης
  • Την αμφισβήτηση των συμπερασμάτων μας
  • Αντικατάσταση των εσφαλμένων πεποιθήσεων

Η αλήθεια είναι ότι όλοι βλέπουμε τον κόσμο λίγο διαφορετικά. Επειδή βλέπουμε τα πράγματα διαφορετικά, σχηματίζουμε διαφορετικά συμπεράσματα για τα πράγματα. Το να μάθουμε για τα κοινά νοητικά λάθη, όπως η ενοχοποίηση ή η συναισθηματική συλλογιστική, μπορεί να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε μεγαλύτερη νοητική επίγνωση.

Η αμφισβήτηση των συμπερασμάτων μας μας επιτρέπει να τα επαναπροσδιορίσουμε και να δούμε τα πράγματα με άλλο μάτι. Μόλις τα κάνουμε όλα αυτά, μπορούμε στη συνέχεια να αντικαταστήσουμε αυτές τις λανθασμένες πεποιθήσεις.

Η Γνωσιακή Ημερολόγηση είναι μια άλλη εξαιρετική τεχνική. Χρησιμοποιεί κάτι που είναι γνωστό ως “Μοντέλο ABC”, όπου περιλαμβάνεται επίσης το γράμμα D για την Αμφισβήτηση.

Το ABC σημαίνει:

  • Activating Event (Γεγονός): Το πραγματικό γεγονός και οι άμεσες ερμηνείες μας για το γεγονός
  • Beliefs about the event (Πεποιθήσεις): Οι οποίες μπορεί να είναι λογικές ή παράλογες
  • Consequences (Συνέπειες): Πώς αισθανόμαστε, τι κάνουμε ή άλλες σκέψεις
  • Disputing (Αμφισβήτηση): Εντοπισμός εναλλακτικών πεποιθήσεων που θα οδηγούσαν σε πιο υγιείς συνέπειες

Ένα μήνυμα για το σπίτι

Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία είναι μια τεχνική που είναι ιδιαίτερα ελκυστική και προσφέρει γρήγορα αποτελέσματα σε σύγκριση με άλλα είδη ψυχοθεραπείας.

Η CBT μας βοηθά να κατανοήσουμε ότι έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τα πράγματα. Η CBT μας λέει ότι οι εξωτερικές καταστάσεις, οι αλληλεπιδράσεις με τους άλλους και τα αρνητικά γεγονότα δεν είναι στην πραγματικότητα υπεύθυνα για την κακή μας διάθεση και τα προβλήματά μας.

Η αλήθεια είναι ότι οι δικές μας αντιδράσεις στα γεγονότα και τα πράγματα που λέμε στον εαυτό μας για αυτά τα γεγονότα είναι πιθανότατα η αιτία.

Με τη Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία, μπορούμε να μάθουμε να αλλάζουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε, ο οποίος με τη σειρά του αλλάζει τον τρόπο που αισθανόμαστε. Όλα αυτά στη συνέχεια αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο και τον τρόπο με τον οποίο χειριζόμαστε τις δύσκολες καταστάσεις όταν αυτές προκύπτουν. Όσο καλύτερα μπορούμε να κλονίσουμε αυτές τις αρνητικές σκέψεις, τόσο πιο ευτυχισμένοι θα είμαστε.

By Leslie Riopel
Original Source: https://positivepsychology.com/benefits-of-cbt/

REFERENCES

  • Crane, R. S., & Kuyken, W. (2013). The implementation of mindfulness-based cognitive therapy: Learning from the UK health service experience. Mindfulness, 4(3), 246-254.
  • David, D., Cristea, I., & Hofmann, S. G. (2018). Why cognitive behavioral therapy is the current gold standard of psychotherapy. Frontiers in Psychiatry, 9.
  • Hawton, K. E., Salkovskis, P. M., Kirk, J. E., & Clark, D. M. (1989). Cognitive behaviour therapy for psychiatric problems: A practical guide. New York, NY: Oxford University Press.
  • Hofmann, S. G., Asnaani, A., Vonk, I. J., Sawyer, A. T., & Fang, A. (2012). The efficacy of cognitive behavioral therapy: A review of meta-analyses. Cognitive Therapy and Research36(5), 427-440.
  • Hofmann, S. G., & Smits, J. A. (2008). Cognitive-behavioral therapy for adult anxiety disorders: a meta-analysis of randomized placebo-controlled trials. The Journal of Clinical Psychiatry, 69(4), 621-632.
  • Honyashiki, M., Furukawa, T. A., Noma, H., Tanaka, S., Chen, P., Ichikawa, K., … & Caldwell, D. M. (2014). Specificity of CBT for depression: A contribution from multiple treatments meta-analyses. Cognitive Therapy and Research, 38(3), 249-260.
  • Lepping, P., Whittington, R., Sambhi, R. S., Lane, S., Poole, R., Leucht, S., … & Waheed, W. (2017). Clinical relevance of findings in trials of CBT for depression. European Psychiatry, 45, 207-211.
  • Mayo Clinic. (2019). Cognitive behavioral therapy. Retrieved from https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/cognitive-behavioral-therapy/about/pac-20384610#
  • National Association of Cognitive-Behavioral Therapists. (2021). What is cognitive-behavioral therapy? Retrieved from https://www.nacbt.org/whatiscbt-htm/
  • Otte C. (2011). Cognitive-behavioral therapy in anxiety disorders: Current state of the evidence. Dialogues in Clinical Neuroscience, 13(4), 413–421.
  • Patterson, M. (2009). CBT in practice: Part science, part art. Visions Journal, 6(1).
  • Reynolds, S. A., Clark, S., Smith, H., Langdon, P. E., Payne, R., Bowers, G., … & McIlwham, H. (2013). Randomized controlled trial of parent-enhanced CBT compared with individual CBT for obsessive-compulsive disorder in young people. Journal of Consulting and Clinical Psychology, 81(6), 1021-1026.
  • Stewart, R. E., & Chambless, D. L. (2009). Cognitive–behavioral therapy for adult anxiety disorders in clinical practice: A meta-analysis of effectiveness studies. Journal of Consulting and Clinical Psychology, 77(4), 595–606.
  • Turner, R., & Swearer Napolitano, S. (2010). Cognitive Behavioral Therapy (CBT). In C. Clauss-Ehlers (Ed.), Encyclopedia of cross-cultural school psychology (pp. 226-229). New York, NY: Springer.