Απώλεια

Απώλεια

Ως απώλεια ορίζουμε μία κατάσταση αλλαγής κατά την οποία «χάνουμε» κάτι. Αυτό το κάτι μπορεί να είναι ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, η αποβολή ενός εμβρύου, μια ασθένεια, ένα διαζύγιο ή χωρισμός, μια μετακόμιση, η απομάκρυνση από την εργασία μας και πολλά άλλα.

Φυσικό επακόλουθο μιας απώλειας είναι το πένθος. Όλοι μας έχουμε συνδέσει το πένθος με το θάνατο, στην πραγματικότητα όμως, αποτελεί την διαδικασία επεξεργασίας και σταδιακής αποδοχής της οποιασδήποτε απώλειας, ανεξαρτήτως του εάν είχε σχέση με έναν θάνατο ή κάτι άλλο. Ο σκοπός του πένθους είναι να μας βοηθήσει να προσαρμοστούμε στην νέα πραγματικότητα που ξετυλίγεται μπροστά μας μετά από την απώλεια που έχουμε βιώσει.

Σαφέστατα ο καθένας μας βιώνει την απώλεια με τον δικό του μοναδικό τρόπο και στον δικό του χρόνο, υπάρχουν όμως κάποια στάδια τα οποία συνήθως όλοι μας περνάμε. Τα στάδια αυτά, σύμφωνα με την Kubler-Ross, Αμερικανοελβετίδα ψυχίατρο, είναι πέντε και έχουν ως εξής: το στάδιο της άρνησης της απώλειας και της νέας πραγματικότητας, το στάδιο του θυμού γι’αυτό που συνέβη, το στάδιο της διαπραγμάτευσης, δηλαδή της αναζήτησης τρόπων ανακούφισης από τον πόνο της απώλειας, το στάδιο της θλίψης και τέλος, το στάδιο της αποδοχής πλέον της απώλειας. Πολλοί από εμάς περνάμε τα περισσότερα, αν όχι όλα, στάδια του πένθους, είτε με τη σειρά αυτή είτε με διαφορετική.

Συμβαίνει όμως συχνά, κάποιοι άνθρωποι να μην μπορούν να διαχειριστούν την απώλεια τους με λειτουργικό τρόπο, με αποτέλεσμα να αποσταθεροποιείται η ψυχική και σωματική τους υγεία και κατ’επέκταση, η καθημερινότητά τους και οι σχέσεις με τους γύρω τους. Συχνά ο πόνος τους είναι καλυμμένος και δεν εκφράζεται καθόλου ή γίνεται υπερβολικά εκκωφαντικός. Αυτό μερικές φορές οδηγεί σε πλήρη αποδιοργάνωση του ατόμου και εγκλωβισμό του στο συμβάν της απώλειας, με καμία φανερή έξοδο διαφυγής. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η βοήθεια από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, σε συνδυασμό συνήθως με φαρμακευτική αγωγή, κρίνεται εξαιρετικά βοηθητική έως και απαραίτητη. Εάν νιώθετε πως χρειάζεστε βοήθεια για να διαχειριστείτε και σταδιακά να ξεπεράσετε την απώλειά σας, σας ενθαρρύνω να προσπαθήσουμε μαζί να βρούμε τη δύναμη για να το καταφέρουμε!