Άγχος

Άγχος 2

Το άγχος ή στρες, είναι ένα συναίσθημα που όλοι μας βιώνουμε στην καθημερινότητά μας, άλλοι σε μικρότερο και άλλοι σε μεγαλύτερο βαθμό. Αποτελεί εξελικτικό μηχανισμό τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων, από όταν πρωτοεμφανίστηκαν στον πλανήτη. Ο Walter Cannon, Αμερικανός φυσιολόγος, εισήγαγε πρώτος τον όρο «αντίδραση μάχης ή φυγής» ως απόκριση σε μία επείγουσα κατάσταση, ενδεχομένως απειλητική για τη ζωή. Για παράδειγμα ο άνθρωπος των σπηλαίων, εάν δεν διέθετε αυτό που σήμερα ονομάζουμε «άγχος», πολύ πιθανόν να στεκόταν άπραγος στην θέα ενός άγριου θηρίου έτοιμο να τον κατασπαράξει. Το αποτέλεσμα θα ήταν να εξαφανιστεί το είδος μας πολύ γρήγορα.

Όταν κυριαρχεί το αίσθημα του άγχους, ο εγκέφαλός μας λαμβάνει σήματα που τον «προειδοποιούν» ότι η κατάσταση που βιώνουμε την δεδομένη στιγμή μπορεί να γίνει επικίνδυνη για μας. Αυτό μπορεί αντιληπτό κι από εμάς τους ίδιους καθώς παρουσιάζουμε εφίδρωση, ταχυπαλμία, εγρήγορση και έντονη ανησυχία. Συνήθως οι αντιδράσεις αυτές υποχωρούν σύντομα, όταν εξαφανίζεται το στρεσογόνο ερέθισμα.

Πολλοί άνθρωποι όμως πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές. Αυτό σημαίνει πως διατηρούν αυξημένα και κακοήθη επίπεδα άγχους ακόμη και σε καταστάσεις οι οποίες δεν είναι απειλητικές για τη ζωή ή άγνωστες, όπως για παράδειγμα, τα ψώνια του νοικοκυριού. Η ανησυχία είναι μόνιμη, η εγρήγορση διαρκής και αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια πληθώρα σωματικών και ψυχικών συμπτωμάτων που δεν μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν. Η ψυχοθεραπευτική προσέγγιση μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του παθογόνου άγχους, βοηθώντας να κατανοήσουμε τη φύση του και τους τρόπους εκδήλωσής του. Έπειτα, μέσω της προσπάθειας αλλαγής του τρόπου σκέψης και ακολούθως, της συμπεριφοράς, θα προσπαθήσουμε μαζί να πετύχουμε μια stress-free καθημερινότητα!