Θυμός

Θυμός

Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα που εμφανίζεται ως απόκριση σε μία κατάσταση πόνου, απογοήτευσης ή δυσφορίας. Έχει διάφορες μορφές, από απλός εκνευρισμός μέχρι εκρηκτική και ασυγκράτητη οργή. Συνδέεται με άλλα αρνητικά συναισθήματα όπως θλίψη, απογοήτευση, αδικία, φόβο, άγχος ή πόνο, τα οποία έρχονται στην επιφάνεια μέσω του θυμού.

Μέχρι ενός σημείου, ο θυμός αποτελεί προσαρμοστικό μηχανισμό ο οποίος μας επιτρέπει να αμυνόμαστε και να προστατευόμαστε από απειλές. Όταν όμως ξεφεύγουμε από αυτό το πλαίσιο, τότε ο θυμός γίνεται μια δυσλειτουργική συμπεριφορά η οποία ενδέχεται να μας επηρεάσει αρνητικά σε πάρα πολλούς τομείς. Όταν λοιπόν ο θυμός μας: περιλαμβάνει οποιασδήποτε μορφής βία και κακοποίηση, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις διαπροσωπικές και επαγγελματικές μας σχέσεις, διαρκεί για υπερβολικά μεγάλο διάστημα, χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή ή καταχρήσεις για να τον αντιμετωπίσουμε, ανησυχεί τους γύρω μας και είναι δυσανάλογος με τα συμβάντα που τον προκαλούν, τότε μιλάμε πλέον για δυσλειτουργική έκφραση θυμού.

Η κακή ή ανύπαρκτη διαχείριση του θυμού, όχι μόνον δεν λύνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα που τον έχουν προκαλέσει αλλά δημιουργεί και περαιτέρω δυσκολίες σε εμάς και τους γύρω μας. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην εκμάθηση τεχνικών για αποτελεσματική διαχείριση του θυμού και στην εύρεση τρόπων για την καλύτερη έκφραση του. Εάν λοιπόν αισθάνεστε πως ο θυμός σας ορισμένες φορές είναι εκτός ελέγχου και αναρωτιέστε πως να τον διαχειριστείτε, σας προσκαλώ να βρούμε μαζί τον τρόπο!