Οικογένεια

pexels-emma-bauso-2253879

Η οικογένεια μας είναι η πρώτη κοινωνική ομάδα με την οποία ερχόμαστε σε επαφή από την ώρα που γεννιόμαστε. Μέσα σε αυτήν μεγαλώνουμε και μαθαίνουμε πώς να συνυπάρχουμε και να αλληλεπιδρούμε με τους άλλους ανθρώπους. Αυτός είναι και ο λόγος δημιουργίας της οικογένειας: η κάλυψη των βιολογικών και συναισθηματικών μας αναγκών και η κοινωνικοποίησή μας.

Η βασική μορφή της οικογένειας τις τελευταίες δεκαετίες είναι η πυρηνική. Η οικογένεια δηλαδή που αποτελείται από τους δύο γονείς και τα παιδιά τους. Βέβαια, λόγω των αυξημένων διαζυγίων ή απλώς της μη επιλογής του γάμου, πλέον υπάρχουν πάρα πολλές μονογονεϊκές οικογένειες. Ακόμη, υπάρχουν οι εκτεταμένες ή πατριαρχικές οικογένειες, δηλαδή οι οικογένειες που περιλαμβάνουν 3 γενιές μέσα στο ίδιο σπίτι (παππούς ή γιαγιά ή και οι δύο, γονείς και παιδιά), συνήθως λόγω προβλημάτων οικονομικής φύσεως ή έλλειψης κατοικίας.

Μέσα από την οικογένεια:

  • μαθαίνουμε πώς να ικανοποιούμε τις βασικές βιολογικές, συναισθηματικές και ψυχολογικές μας ανάγκες,
  • διαμορφώνουμε τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά μας,
  • αποκτούμε γνώσεις, ηθικές αξίες και αρετές.

Σκοπός της οικογένειας μας λοιπόν, είναι να διαμορφώνει ένα υγιές, υποστηρικτικό και ασφαλές περιβάλλον για όλα της τα μέλη, ώστε να μπορεί να διατηρηθεί η αρμονία, η ηρεμία και η σταθερότητα και να είναι ικανά τα νεότερα μέλη της να κοινωνικοποιηθούν σωστά.

Ωστόσο, μερικές φορές τα πράγματα δεν είναι έτσι. Ιδίως στη σημερινή εποχή, οι οικογένειες αντιμετωπίζουν δυσκολίες, οι οποίες οδηγούν σε συγκρούσεις και προβλήματα, μερικές φορές πολύ σοβαρά. Οι δυσκολίες αυτές μπορεί να προκληθούν είτε από εξωτερικούς παράγοντες όπως οικονομικά προβλήματα και ανεργία, είτε από εσωτερικούς παράγοντες όπως κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας ενός μέλους, η έλλειψη σωστής επικοινωνίας και άλλα. Όταν η οικογένεια διατηρείται ενωμένη, με διάθεση για επικοινωνία, συνεργασία και προσπάθεια αλλαγής ή προσαρμογής, τότε υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες τα προβλήματα να μπορέσουν να ξεπεραστούν.

Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις όπου τα μέλη της οικογένειας για πολλούς λόγους, δεν επικοινωνούν και δεν προσπαθούν να συνεργαστούν. Το αποτέλεσμα είναι να οδηγούνται σε συνεχείς και σοβαρές συγκρούσεις, που μπορεί να φτάσουν μέχρι και στη βία, την κακοποίηση και το διαζύγιο, όπου πλέον απαιτείται η επέμβαση της πολιτείας και του νόμου. Σ’αυτές τις περιπτώσεις είναι συνετό, έως και απαραίτητο, τα μέλη της οικογένειας να παρακινούνται από μόνα τους ή από άλλους, να αναζητήσουν ψυχολογική υποστήριξη από τους αρμόδιους φορείς και τους ειδικούς ψυχικής υγείας. Η οικογενειακή συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία προτείνεται σε όλες τις περιπτώσεις οικογενειών που δεν μπορούν να επιλύσουν χωρίς βοήθεια τα εσωτερικά ή εξωτερικά τους προβλήματα. Εάν κι εσείς αντιμετωπίζετε δυσκολίες με την οικογένειά σας, σας προσκαλώ να αναζητήσουμε μαζί τη λύση.