Οιστριονική Διαταραχή

οιστριονική

Η ιστριονική ή δραματική διαταραχή προσωπικότητας αποτελεί μία κλινική κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από υπερβολική συναισθηματική έκφραση και αναζήτηση προσοχής.

Τα άτομα με ιστριονική διαταραχή επιζητούν να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής και για το σκοπό αυτό ντύνονται, μιλούν, κινούνται και συμπεριφέρονται με ιδιαίτερα ελκυστικό και σαγηνευτικό τρόπο. Η
συναισθηματική τους έκφραση είναι υπερβολική και εκδηλώνεται με ένα τρόπο θεατρικό, ενώ δεν λείπουν οι απότομες εναλλαγές στη διάθεση. Ειδικότερα, ένα άτομο με ιστριονική διαταραχή νιώθει ότι δεν είναι ελκυστικό και ότι χρειάζεται κάποιον να το θαυμάζει για να είναι ευτυχισμένο, πιστεύει ότι μόνο αν είναι υπερβολικό και εντυπωσιακό θα γίνει αρεστό, νιώθει πολύ άσχημα όταν το αγνοούν, φοβάται μήπως αποκαλυφθούν τα ελαττώματά του, δυσκολεύεται να δεχθεί την κριτική των άλλων, θεωρεί τους γύρω του καλούς όσο το ευχαριστούν και του δίνουν την προσοχή που χρειάζεται, ωστόσο δεν συνδέεται με τους άλλους, παρά επιφανειακά.

Τα άτομα με τη διαταραχή αυτή, ενώ μοιάζουν γοητευτικά, ενδιαφέροντα και ευχάριστα, στην πορεία κουράζουν τους άλλους γύρω τους με τις υπερβολικές απαιτήσεις τους και τη διαρκή ανάγκη τους για προσοχή.