Σχέσεις

Σχέσεις

Πόσες φορές άραγε όλοι μας σκεφτήκαμε: “Πόσο καλύτερη θα ήταν η ζωή μου αν είχα έναν σύντροφο! Όλα μου τα προβλήματα θα λύνονταν αν είχα κάποιον να τα μοιραστώ!” Η αλήθεια είναι πως τρέφουμε υπερβολικά υψηλές προσδοκίες από τις ερωτικές μας σχέσεις και επομένως έχουμε πολύ υψηλές απαιτήσεις από τους συντρόφους μας. Πιστεύουμε πως μόλις βρούμε το άλλο μας μισό, όλες οι δυσκολίες θα εξαφανιστούν και όλα τα προβλήματα θα λυθούν γιατί θα “μας τα λύσει” ο σύντροφος μας. Κι αυτό γιατί έχουμε κατά κάποιον τρόπο την πεποίθηση πως, εφόσον ο σύντροφος μας είναι μαζί μας για να μας κάνει ευτυχισμένους, είναι “υποχρεωμένος” να λύσει τα προβλήματά μας και να φτιάξει τη ζωή μας.

Στην πραγματικότητα, δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Κανένας σύντροφος, όσο ταιριαστός και να μας είναι, δεν μπορεί να στρώσει τη ζωή μας και να μας προσφέρει γαλήνη και ηρεμία εάν πρώτα απ’όλα δεν έχουμε εμείς οι ίδιοι την  ικανότητα να προσφέρουμε στον εαυτό μας, πληρότητα, ικανοποίηση και ευτυχία. Εάν για παράδειγμα, δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την επαγγελματική μας ζωή όταν είμαστε μόνοι, δεν θα είμαστε ικανοποιημένοι ούτε όταν θα έχουμε έναν σύντροφο. Εάν είμαστε απογοητευμένοι από τους φίλους ή την οικογένειά μας, δεν θα αναπληρώσει ένας σύντροφος αυτά τα κενά. Εάν δεν έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας ότι μπορούμε να καταφέρουμε πράγματα μόνοι μας, δεν θα την αποκτήσουμε ως δια μαγείας μόλις συνάψουμε μια ερωτική σχέση.  Εάν δεν έχουμε αυτοπεποίθηση επειδή το πρόσωπο ή το σώμα μας δεν είναι όπως θα θέλαμε, ένας σύντροφος δεν θα μας την ανεβάσει κατακόρυφα.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω δε σημαίνουν πως δεν έχουμε τίποτα να διδαχθούμε και να αποκτήσουμε από μια σχέση, ούτε ότι οι σχέσεις προσφέρουν μόνο ικανοποίηση “της στιγμής”. Σε καμία περίπτωση. Αυτό όμως που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι το ότι είναι καλό να έχουμε πρώτα δουλέψει με τον εαυτό μας, να γνωρίζουμε ποιες είναι οι επιθυμίες και οι ανάγκες μας και τι αναζητάμε από έναν σύντροφο και το κυριότερο: να το βγάζουμε προς τα έξω. Τι σημαίνει αυτό; Αντί να ψάχνουμε κάποιον να αγαπήσουμε, είναι ενδεχομένως καλύτερο να δείξουμε πόσο ωραίο θα ήταν να μας αγαπήσει κάποιος. Εάν αναζητάμε την ευτυχία, τότε μπορούμε να δώσουμε σε κάποιον χίλιους λόγους για να μας κάνει ευτυχισμένους.

Αυτό που πρέπει πάντα να θυμόμαστε είναι το “δούναι και λαβείν”. Δεν μπορούμε να έχουμε την απαίτηση να είναι ο σύντροφος μας δοτικός και περιποιητικός εάν κι εμείς δεν του δίνουμε την ίδια δοτικότητα και περιποίηση. Δεν μπορούμε να ζητάμε από τον σύντροφο μας να μας αποδεικνύει την αγάπη του καθημερινά εάν κι εμείς δε κάνουμε το ίδιο. Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως μερικές φορές το ξεχνάμε αυτό ή μας φαντάζει δύσκολο. Εάν αυτό συμβαίνει και σε σας και χρειάζεστε βοήθεια και καθοδήγηση στο “κυνήγι της ευτυχίας”, ελάτε να ανοίξουμε μαζί τον δρόμο!