Αυτογνωσία

Αυτογνωσία

Η αυτογνωσία ή αυτεπίγνωση είναι, όπως λέει η λέξη, η γνώση που έχουμε για τον εαυτό μας. Πρώτος ο Σωκράτης μας ανέφερε πόσο σημαντικό είναι το «γνώθι σαυτόν», δηλαδή το «να γνωρίσεις τον εαυτό σου». Η γνώση αυτή, περιλαμβάνει τόσο τα εξωτερικά μας γνωρίσματα όσο και τον ψυχικό μας κόσμο.

Κάτι που πρέπει να κατανοήσουμε σχετικά με την αυτογνωσία, ιδίως στο κομμάτι που αφορά την πνευματική μας υπόσταση και τον ψυχισμό μας, είναι πως αποτελεί μια διαδικασία «δια βίου μάθησης». Τι σημαίνει αυτό; Όσο μεγαλώνουμε, αλλάζει και ο εαυτός μας. Η αλλαγή αυτή εξαρτάται από τα βιώματά μας, το κοινωνικό, πολιτισμικό και οικονομικό μας επίπεδο και τις γενικότερες συνθήκες της ζωής μας. Όσο λοιπόν αλλάζει ο εαυτός μας, τόσο κι εμείς ανακαλύπτουμε νέες πτυχές της προσωπικότητας και του χαρακτήρα μας, νέες επιθυμίες και ανάγκες, νέα κίνητρα και στόχους.

Η αυτογνωσία είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί μπορεί να μας βοηθήσει σε όλους τους τομείς της ζωής μας όπως για παράδειγμα, στις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους, στην επαγγελματική μας σταδιοδρομία, στην επίλυση προσωπικών μας προβλημάτων και φυσικά, στην πνευματική και συναισθηματική μας ωρίμανση.

Σας προσκαλώ λοιπόν να βαδίσουμε μαζί, μέσα από την ψυχοθεραπευτική διαδικασία, στον γεμάτο προκλήσεις δρόμο προς την απόκτηση της αυτογνωσίας! Ας ξεκινήσουμε!